Interview | Nico De Braeckeleer

Afbeeldingsresultaat voor nico de braeckeleer

In het kader van de blogtour over Adem – Tsunami kreeg ik de kans om enkele vragen te stellen aan de schrijver van deze Young Adult reeks. Over schrijven, over Tsunami, over het vervolg IJs en over zijn toekomstplannen.

Over schrijven

  • Wanneer wist je dat je schrijver wilde worden?

Op mijn dertiende ben ik korte griezelverhaaltjes beginnen schrijven. Ik wist al snel dat ik schrijver wilde worden, maar dacht niet dat ik dat ooit zou kunnen worden. Ik dacht dat het altijd mijn hobby zou blijven. Dat is het ook een tijdje geweest, maar nadien werd het mijn bijberoep. En nu is het ondertussen al zeven jaar mijn hoofdberoep, en ja, ook nog steeds mijn hobby.

  • Je hebt al heel wat boeken op je naam staan. Op welk boek ben je tot nu toe het meest trots op?

Dat is een moeilijke vraag, want als ik een boek schrijf ben ik daar ook best trots op. Als ik het niet goed genoeg vind, stuur ik het niet naar een uitgever. Zelf ben ik heel trots op mijn griezelboeken 10+ (“Vampiergame”, “Vampiereiland”, “Monsteromnibus”, enz.) en mijn paardenreeks 8+ “Manon op de manege” en mijn meidenreeks “Hartsvriendinnen”, maar waar ik toch het meest trots op ben is mijn young adult-serie ADEM. Nog nooit heb ik zoveel tijd en energie gestopt in een boekenserie.

  • Je schreef al boeken in heel wat verschillende genres, maar wat is nu écht je favoriete genre?

Mijn favoriete genre is horror. Dat bestaat uiteraard uit heel wat subgenres. En mijn favoriete subgenre binnen horror is bovennatuurlijke thriller. Denk bijvoorbeeld aan boeken en films als ‘It’, ‘The Ring’ en ‘Final Destination’. Maar ik ben ook dol op science fiction, en ook op romantic comedy.

  • Welke tips geef jij aan jongeren die er van dromen om een boek te schrijven?

Dat alles mogelijk is. Eerlijk gezegd bakte ik er als 13-jarige niet veel van. Mijn leraars Nederlands trokken hun wenkbrauwen op als ik vertelde dat ik schrijver wilde worden. Maar kijk, als je echt iets wilt, kan je het bereiken. Doorzettingsvermogen is belangrijker dan talent, daar ben ik van overtuigd. En als je schrijver wil worden, lees je best veel boeken en bekijk je best ook veel films. En veel schrijven uiteraard. Dat is het allerbelangrijkste!

 

Over het boek

  • Hoe kwam je op het idee om de Adem-reeks te gaan schrijven?

Ik wilde al langer iets doen over jongeren die in een niet zo rooskleurige toekomst leefden, maar ik vond geen goede invalshoek. Toen uitgeverij Bakermat zei dat ze graag iets zouden doen rond klimaatverandering, dacht ik meteen aan mijn idee over die jongeren. De invalshoek werd mij meteen duidelijk!

  • Welke boodschap wilde je geven aan de jongeren die de Adem-serie lezen?

Ik schrijf nooit om boodschappen te geven. Ik haat dat zelf ook als ik boeken lees. Maar wel vind ik dat thema’s aanwezig mogen zijn in boeken, al mogen die niet met teveel nadruk worden gebracht. In “Adem” wil ik er de lezers gewoon op wijzen dat het toekomstbeeld dat ik daar schets niet zo vergezocht is dan je zou denken.  Het thema is eigenlijk, geef om iedereen: om jezelf, om de anderen, maar ook om de wereld en natuur om je heen.

  • Waarom koos je Adem als titel van de serie?

In de toekomst die ik schets is er heel veel fijnstof in de lucht en moet er bij bepaalde weersomstandigheden en bij grote inspanning een zuurstofmasker met stoffilter worden gedragen. Het wordt dus steeds moeilijker om te ademen. Vandaar de titel. Ook weer niet ver gezocht, want problemen met fijnstof zijn er nu al.

  • In Tsunami schets je een redelijk negatief beeld over de toekomst. In hoeverre denk je dat dit werkelijk de realiteit is voor de komende generaties?

Indien de koers niet wordt gewijzigd, vrees ik dat er heel wat realiteit zou kunnen zitten in het toekomstbeeld. Maar laat ons hopen dat de mensen en leiders slimmer zijn dan in mijn boek en tijdig ingrijpen. Het is één van de vele toekomstbeelden die ik eruit kies voor deze reeks… er zijn er ook heel wat andere, positievere.

 

Over het vervolg

  • Eind oktober kunnen we IJs vinden in de winkelrekken. Wat kunnen we van dit tweede deel verwachten?

Het tweede boek begint waar het eerste eindigt. Het doel van de jongeren blijft hetzelfde: Civitas vinden, maar de verhaallijn is volledig anders dan in boek 1. Dit keer is de grote vijand geen bende, maar een virus.

  • Wat zijn momenteel je verdere schrijfplannen? Kunnen we na IJs nog een vervolg verwachten in de Adem-reeks of staan er andere boeken op het programma?

De bedoeling is dat ADEM een serie van vier boeken wordt. Momenteel werk ik de verhaallijn van boek drie uit. De titel weet ik nog niet zeker. Dit derde boek verschijnt normaal gezien oktober 2019. Het vierde boek staat voorlopig gepland voor voorjaar 2020. Ja hoor, ik ben ook nog met heel wat andere boeken bezig: griezelboeken 10+, AVI-boeken 7+, paardenboeken 8+, en albums voor de stripreeks DE SPORTBENDE. Nee, ik zit niet graag stil :-).

  • Heel erg bedankt voor het beantwoorden van de vragen en nog veel schrijfplezier! Ik kijk alvast uit naar IJs.
Advertentie

Een gedachte over “Interview | Nico De Braeckeleer

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s