Boekrecensie | In mijn hoofd

Melody heeft een fotografisch geheugen en is de slimste van de school, maar niemand weet het. Door haar celebrale parese kan ze niet praten, niet lopen en niet schrijven. Ze kan aan niemand vertellen wat ze voelt en wat ze denkt, het zit alleen maar in haar hoofd. Tot er een mogelijkheid komt waardoor ze haar mening wél kan zeggen, maar is iedereen wel klaar om die te horen?

Sharon M. Draper – Merel Leene – Blossom Books – Young Adult – 2019 – 284 pagina’s

Er zijn soms zo van die boeken waarvan je gewoon weet dat je het een goed boek gaat vinden en In mijn hoofd was zeker zo’n boek. Er zijn nu eenmaal van die boeken waarbij je gewoon meteen weet dat ze wat voor jou zijn vanaf dat je erover leest in een brochure. Daarnaast had ik ook alleen nog maar positieve recensies gelezen.

In mijn hoofd vertelt het verhaal van Melody die niet kan praten of kan lopen. Ondanks alles is ze erg moedig en heeft ze veel humor. Veel mensen denken dat ze dom is op basis van de rolstoel waar ze inzit. Ze is echter heel slim – zelfs de slimste van de klas -, maar dat kan ze aan niemand tonen. Ze kan niet eens tegen haar ouders zeggen dat ze van hen houdt.

Melody is een fascinerend personage. Ze blijft niet bij de pakken zitten, heeft humor en zit niet te wachten op medelijden. De andere personages in het boek beschrijven hoe we omgaan met mensen met een aandoening en de vele vooroordelen die we over hen hebben.

‘We hebben allemaal handicaps. Wat is de jouwe?’

Sharon M. Draper heeft met In mijn hoofd een mooi, humorvol en aangrijpend verhaal neergeschreven. We gaan er namelijk vanuit dat praten evident is en beseffen vaak niet hoe belangrijk taal is. Dat besef je pas als je niet kan praten – of als je dit boek leest en ervaart wat Melody dagelijks meemaakt. Daarnaast schrijft Draper in een mooie, haast poëtische, taal die je ontroert. Ik geloof dat ik er een nieuw favoriet boek bij heb.

4,5sterren

4 gedachtes over “Boekrecensie | In mijn hoofd

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s