Boekrecensie | Brown girl dreaming

In vrije vers vertelt Jacqueline Woodson in Brown girl dreaming hoe het is om als African Americdan op te groeien in het Amerika van de jaren zestig en zeventig. Het boek won al heel wat prijzen en werd onlangs naar het Nederlands vertaald door uitgeverij Volt.

Jacqueline Woodson – Volt – Young Adult – 2021 – 368 pagina’s

Brown girl dreaming was een boek dat me meteen aansprak toen ik het in de zomerbrochure van uitgeverij Volt zag staan. Niet alleen omdat het in vrije vers geschreven is, maar ook omdat me dit een belangrijk verhaal leek. Zeker aangezien het boek al heel wat prijzen in de wacht sleepte.

Het duurt bij mij altijd wel even voor ik helemaal in het verhaal zit bij het lezen van een boek in vrije vers. Dat was ook deze keer niet anders. Toch wisten boeken in vrije vers mij tot nu toe erg vaak te verrassen of te ontroeren naar het einde toe, zoals Moonrise & Een van Sarah Crossan en 67 seconden van Jason Reynolds.

Als iemand dat boek uit

mijn handen had geplukt,

had gezegd, Hier ben je te oud voor

had ik misschien

nooit geloofd

dat iemand die op mij leek

op de bladzijdes van een boek zou kunnen staan

dat iemand die op mij leek

een verhaal had.

Jacqueline Woodson vertelt haar levensverhaal in dit boek en snijdt belangrijke thema’s aan: van ras tot religie. Ze vertelt over hoe het is om op te groeien als African American in Amerika en over hoe ze als getuige van Jehova door het leven gaat. Ze heeft dan ook een fijne schrijfstijl en weet precies de juiste woorden te vinden. Toch kwam ik niet helemaal in het verhaal tijdens het lezen. Misschien dat het verhaal me meer was doorgedrongen als ik het in de oorspronkelijke taal had gelezen.

Ik had dit boek echt graag heel goed gevonden, maar toch werkte het verhaal niet echt voor mij. Ik miste soms een beetje een rode draad doorheen het verhaal, hoewel het boek goed geschreven is. Hoe dan ook denk ik wel dat anderen dit boek wel goed zullen vinden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s