Boekrecensie | Dit is hoe het ging

Dit is het verhaal van Cato Schmidt. Cato heeft alles: fijne ouders, lief zusje, leuk bijbaantje en vriendinnen uit het groepje populairste meisjes van de school. Maar Cato worstelt. Met zichzelf en met haar pijnlijke verleden.

Dit is hoe het ging.

 

 

Astrid Boonstoppel – Blossom Books – Young Adult – 2019 – 272 pagina’s

Op Hebban won ik Dit is hoe het ging toen het bleek dat de YA thriller genomineerd was voor de Hebban Debuutprijs. Ook daarvoor had het boek mijn aandacht al getrokken en had ik er niets dan goed over gehoord. Dat zorgde voor hoge verwachtingen – iets te hoog of kon het boek mijn hoge verwachtingen waarmaken?

Het leven van Cato

We duiken in het leven van Cato waar op het eerste zich alles goed mee lijkt: ze is net van school veranderd en al snel heeft ze een beste vriendin. Maar het leven is nu eenmaal niet alleen rozengeur en maneschijn. Wanneer leugens verteld worden en vriendschappen verbroken worden, keert het verhaal naar een dieptepunt. Het lijkt alsof ze alleen nog maar haar internetvriend heeft die haar steunt.

Het verhaal wisselt af met getuigenissen en dat maakt je uiteraard benieuwd naar wat er zal gebeuren. De vraag die je gedurende het hele verhaal stelt is dan ook: ‘Wat gaat Cato doen?’

Tragisch en realistisch

Cato heeft alledaagse problemen en neemt ook de trauma’s uit haar verleden met zich mee. Haar problemen zijn dan ook realistisch en aangrijpend geschreven alsof je ze zelf zou meemaken.

Hier en daar is er wel wat voorspelbaarheid – zo weet je dat Cato de situatie in het begin van het verhaal niet zal kunnen houden -, maar het einde is zeker en vast onverwachts. Het tempo van het boek ging dan ook stevig omhoog tijdens de laatste tien pagina’s, wat ik niet erg vond. Het zorgde ervoor dat ik het boek met verbazing dichtsloeg.

Of ik vrolijk geworden ben van dit boek: allesbehalve. Maar helaas is de realiteit ook niet altijd even vrolijk en moeten dit soort verhalen verteld worden. Ik weet niet of ik alle keuzes van Cato begrijp, maar dat maakt het verhaal niet minder realistisch. Wat ik wel begrijp is dat Blossom Books deze psychologische thriller heeft uitgebracht én dat dit debuut genomineerd is voor de Hebban Debuutprijs.

Anderzijds is het verhaal wel echt heel verschillend van wat je op het eerste zicht zou denken als je de cover ziet. Er zitten best wel heftige thema’s in dit verhaal, dus een trigger warning was hier echt wel gepast geweest.

Een gedachte over “Boekrecensie | Dit is hoe het ging

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s